Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bıçakçılar Odası tarafından düzenlenen ‘Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’ ile geleneksel Bursa bıçaklarının bir marka haline getirilerek, dünya vitrinine çıkarılması hedefleniyor.
Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri başta olmak üzere tüm değerlerine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi, Bursa bıçaklarını yeniden marka haline getirip, dünya vitrinine çıkarmak için tasarım yarışması düzenledi. Büyükşehir Belediyesi’nin, Bursa Bıçakçılar Odası ile birlikte düzenlendiği yarışmayla, geleneksel Bursa bıçaklarını ülke geneline ve dünyaya tanıtmak ve Bursa bıçaklarının aranılan bir marka haline getirilmesi amaçlanıyor. Bıçak üretimi yapan küçük ve orta ölçekli üreticilere destek olmak amacıyla düzenlenen yarışma Uludağ Üniversitesi öğretim görevlisi Gültekin Erdal danışmanlığında gerçekleştirilecek.
“Bursa markasına sahip çıkıyoruz”
Bursa’nın tarihi ve doğal güzellikleri başta olmak üzere tüm değerlerine sahip çıktıklarını hatırlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın bıçakçılıkta bir marka olduğunu ancak son dönemlerde özellikle ithal bıçakların piyasaya girmesi ve fabrikasyon üretimin yaygınlaşmasıyla el emeği bıçakçılığın değer kaybetmeye başladığını ifade etti. Bursa bıçaklarını yeniden önce Türkiye ardından da dünya vitrinine çıkarmayı amaçladıklarını ifade eden Başkan Altepe, “Bıçakçılık konusunda kalite yönünden zaten bir markayız. Ancak günümüzde teknoloji ve tasarım ön planda. Bu nedenle Bursa bıçaklarını yeni tasarımlarla yeniden gündeme getirmek istiyoruz” dedi.
“Bütün işler tek bıçakla yapılıyor”
Geçmişte kente gelen yerli yabancı tüm konukların öncelikle Bursa bıçağı almak istediğini dile getiren metal sanatçısı Yılmaz Emen ise, Çin mallarının piyasaya girmesiyle el yapımı bıçakların geri planda kaldığını kaydetti. Eskiden Türkiye’de bir mutfak kültürü olduğunu ifade eden Emen, “Emek bıçağı ayrı, soğan bıçağı ayrı, domates bıçağı ayrı, meyve bıçağı ayrı olurdu. Ancak günümüzde tek bir bıçakla bütün işler yapılıyor. Yapılacak bu tasarım yarışmasıyla Bursa bıçağının yeniden ön plana çıkmasını sağlayabiliriz” diye konuştu.
Bursa Bıçakçılar Odası Başkanı Mülazım Gülşen de bu yarışmayla Bursa bıçaklarının var olan ancak iyice geri planda kalan şöhretinin yeniden ön plana çıkabileceğini kaydetti.
Bursa temalı tasarımlar
Seçici kurul üyeleri, kurul üyelerinin birinci dereceden yakınları ve Bursa Bıçakçılar Derneği yöneticileri dışında tüm tasarımcılara açık olan yarışmada, tüm tasarımların kullanılabilir olması, el dengesinin göz önünde bulundurulması, eli yormaması ve kullanımının rahat olması şartı aranacak. Bursa teması kullanılarak gerçekleştirecek yarışma; Bıçak ve Kesici Aletler Setleri, Kılıç, Hançer ve Av Bıçağı Seti, Çakı bıçağı seti ve Testere grubu olmak üzere 4 ayrı kategoride gerçekleştirilecek.
Yarışma takvimi
Yarışmaya başvurular, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden temin edilecek katılım belgesi, açıklama belgesi ve kısa özgeçmiş formunun eksiksiz doldurularak, eserlerle birlikte Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür Dairesi Başkanlığı’na gönderilerek veya teslim edilerek yapılabilecek. Her yarışmacı en fazla üç bıçak ve kesici aletler seti tasarımıyla yarışmaya katılabilecek. Eserlerin 22 Nisan 2011 Cuma günü mesai saati bitimine kadar teslim edilmesi gerekirken, yarışma jürisi 30 Nisan 2011 Cumartesi toplanıp, değerlendirme yapacak. Değerlendirme sonuçları 02 Mayıs 2011 Pazartesi günü Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinden ve medyadan kamuoyuna açıklanacak. Her kategori için birincilik ödülü 4000 TL, ikincilik ödülü 1500 TL ve üçüncülük ödülü 1000 TL olarak belirlenirken, ödül töreni ve sergi, yarışma komitesinin belirleyeceği bir tarihte gerçekleştirilecek. Yarışmaya katılmak isteyen tasarımcılar, yarışmayla ilgili gerekli bilgi ve dokümanlara Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] adresli internet sitesinden ulaşabilecekler.