GÜZELYALI BURGAZ AŞKTIR

SİTEMİZDEN DETAYLI FAYDALANABİLMENİZ İÇİN ÜYE OLMANIZ GEREKMEKTEDİR İYİ FORUMLAR...

Join the forum, it's quick and easy

GÜZELYALI BURGAZ AŞKTIR

SİTEMİZDEN DETAYLI FAYDALANABİLMENİZ İÇİN ÜYE OLMANIZ GEREKMEKTEDİR İYİ FORUMLAR...

GÜZELYALI BURGAZ AŞKTIR

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Güzelyalı beldesi (Burgaz olarak da bilinir ve söylenir) Mudanya'ya varmadan yaklaşık 3 Km. geride kalan Bursa'nın tatil beldesi.


    Eğitim Mahallesi'ne Kent Meydanı Projesi ile astım hastaları ve mahalle sakinleri soluk alacak..

    Admin
    Admin
    Admin
    Admin


    Mesaj Sayısı : 236
    Kayıt tarihi : 28/02/10
    Yaş : 42
    Nerden : BURSA/güzelyalı-burgaz

    Eğitim Mahallesi'ne Kent Meydanı Projesi ile astım hastaları ve mahalle sakinleri soluk alacak.. Empty Eğitim Mahallesi'ne Kent Meydanı Projesi ile astım hastaları ve mahalle sakinleri soluk alacak..

    Mesaj tarafından Admin Cuma Ocak 20, 2012 2:00 pm

    Güzelyalı'dayız... Ne yazık ki, bizim tarihi Burgaz'ımız bir mahalle olarak Güzelyalı'nın yavrusu konumuna geldi...

    Tarihi Burgaz'ın ismini yok edenlere Vicdan isyanıdır bu...

    Burgaz'ın yerli halkının hala Güzelyalı yerine Burgaz'ın adını kullanmaları da bundandır...

    Tarihin yapraklarında kalsa da yerliler gerçek diliyle, isimleri yaşatırlar...

    Neden Burgaz'ın adı yok sayılır?



    Hala minibüscülerden, sakinlere kadar herkesin 'Burgaz' diye dillendirdiği sahil ilçemizin yüzyıllık tarihi yok sayılır.

    Bırakın, hiç olmazsa isimler korunsun ki, tarihimizin dokusundaki yolculuklar sorgulansın..



    Ne diyebiliriz ki, siyasetcilerin çoğu mübadele nedeniyle topraklarından koparılanların yaşadıkları yerlerin adlarını yok sayarlar. Oysaki Yunanistan'a gidin de görün orada Yeni Burgaz, Yeni Mudanya, Yeni Trilye adlarını göreceksiniz. Üstelik Mudanya, Burgaz'dan Yunanistan'a giden o dedelerin torunları şimdilerde dede, anne topraklarını sıkça ziyaret eder, kardeşlik dillerinde buluşulur.

    Onlar bizim isimlerimize sahip çıkarken, bizler tarihi yok sayarız.





    Güzelyalı bugün sıcağı esir almış... O poyrazının esintisine hasret, balkonların örtüsünün ardında saklanan sakinler, sokakta seyyar kalabalığı ve onarılmaya çalışılan sokakların çöplükleriyle toprağın karıştığı anlarda dolaşıyoruz....



    Eğitim Mahallesi'ndeyiz....



    Geniş bir arazinin topraklarının deşildiği inşaatın 'park alanı' olarak yapılacağı adresin tam yanında Muhtarlık binasında Muhtar Hamza Dikbıyık ile görüşüyoruz.



    Binanın bir odasın darmadağın giysiler yerlere atılmış... Bir kadın geliyor, sessizce 'ramazan erzakını' alıyor, teşekkür ederek gidiyor.



    Muhtar Hamza Dikbıyık, "Büyükşehir Belediyesi tarafından gönderilen ramazan erzakını yoksullara dağıtıyorum. Mahallemizde yaşayan ve sokaklarda kalanlar, kullanılmış giysileri buradan alıp seçiyor. Şu anda 71 kişi olmak üzere bunlardan 30-35'nin durumu çok mağdur olan vatandaşımız var. 20-22 civarında da yeşil kartlı var" diyor.





    Mahallenin nüfusu 7 bin 860, seçmen sayısı 4 bin 600 civarında. Güzelyalı'ya (Burgaz'a) ait dört mahalle var. Bu mahalleler Eğitim Mahallesi, Yalı Mahallesi, Siteler ve tarihteki adını alan Burgaz Mahallesi var.



    37 yıldır bu mahallede yaşayan Muhtar Dikbıyık, Burgaz'ın şimdiki adıyla Güzelyalı'nın tarihinden söz ediyor, aynen şöyle anlatıyor;



    -1970'lerde Burgaz Köyü’ydü. Mahalle oldu.1996 yılında Mudanya'ya bağlanmasıyla adı Güzelyalı olarak değişti. Güzelyalı Mahallesi daha sonra belde olarak 2009 'a kadar kaldı. Güzelyalı Belediyesi de dört mahalle olarak ayrıldı.



    Muhtarların, mahallelerinin, köylerinin tarihçesini iyi bilmesi gerekiyor. Değil mi?

    Şimdi Vicdan kaynaklardan ve kendince yorumu ile kısaca Burgaz'ın tarihini anlatsın;



    Tarihi

    Güzelyalı'nın tarihçesi çağlar boyunca bir bölümünü oluşturduğu Mudanya Bölgesi tarihçesi ile bir bütün oluşturmakta ve Eski Burgaz Köyü olarak bilinmektedir.

    1922 yılından sonra Burgaz Köyü’ndeki 'mübadele' nedeniyle, Anadolulu Rumlar Yunanistan'daki Türklerle değiş-dokuş yapılıyor...Şöyle ki,

    Batum tarafındaki Gürcü Türkler ile Girit adasını boşaltan Türkler mübadele ile Burgaz Köyü’ne yerleştiriliyor. 15 hane olan köy giderek kalabalıklaşıyor .1962 senesinde bir referandum ile Bursa Belediyesi'nden ayrılarak Mudanya Belediyesi'ne mahalle olarak bağlanıyor. Tarihi Burgaz'ın adı da Güzelyalı oluyor.

    Ancak hizmetlerin yeterli olmadığını gören mahalle halkı 1992 yılında yaptığı referandum ile ve Bakanlar Kurulu'nun 13/08/1992 gün ve 92/40614 sayılı kararı ile Mudanya Belediyesi'nden ayrılarak belde oluyor. Güzelyalı, idari olarak Mudanya Kaymakamlığı'na bağlıdır. 2009 yerel seçimlerinde, belde statüsü ve ilk kademe belediyeliği kaldırılmış ve tekrar Mudanya İlçe Belediyesi'ne bağlanıyor.

    Deniz ulaşımında tek...

    Güzelyalı hem Bursa'nın hem de Mudanya'nın bir parçası olduğundan,her iki yere de dolmuş,taksi, belediye otobüsleriyle ulaşım sağlanıyor. Bursa'nın yolcu iskelesi Güzelyalı'dadır. Buradan kalkan feribot ve deniz otobüsleriyle İstanbul'a en kısa zamanda ulaşım sağlanıyor. Deniz ulaşımı hizmeti veren tek sahil beldesidir..

    KENT MEYDANI

    Nerdeee kaldık...

    Muhtar binasının, hemen yanı başında bir inşaattan söz etmiştik ya, o inşaatın yeri eski belediye binası imiş. Muhtar Hamza Dikbıyık,

    1976-77 yılında inşa edilen belediye binasının yıkıldığına dikkat çekerek, Kent Meydanı oluşturulması için inşaatın yapıldığını söylüyor.

    Kent Meydanı projesi umarız soluk alacak bir yeşil alan olarak inşa edilir.

    Muhtar'da küçük bir çay ocağı ile daha çok oturma gruplarının yer alacağı bir parktan söz ediyor...

    Ancak Muhtar'ın bir derdi var, Muhtarlık binasının Kent Meydanı'na alınmaması... Meclis üyelerinin istemediğini söylüyor.

    Muhabir arkadaşım Serhat Hallaç, parkın ve çevrenin fotoğraflarını çekiyor.

    ASTIMIN ADRESİ

    Bronşit ve astım hastalarının tercih ettiği Güzelyalı (Burgaz), emeklinin yoğunluğunda bir ilçe olması nedeniyle, bu mahallede de dışardan yerleşenler çok... Özellikle yerli olarak eski Girit yerlisi ile Artinvinli, Erzurumlu, Mudanya köylerinden olmak üzere her kesimden vatandaşın yaşadığı bir mahalledeyiz.

    Bu mahallede dere ıslahının yapılmasının sevincini Muhtar yaşıyor.

    Ah ki ah bundan sonra bir mahalleye gidiyor Vicdan ki, bu dere inşaatının bir mahallenin nasıl korkulu rüya olduğunu yarın anlatacak...

    VE ÇÖP...

    Eveet burada da çöp sorunu var...Yazları kalabalık bir nüfusa bürününce, çöpler de dağılıyor...

    Sokaklar ıslak çöplerin kokularıyla burunları tıkıyor adeta...



    OKUL...

    Muhtar'ı dinleyelim;

    -Yağmur giderleri sorununun çözümü konusundan BUSKİ'den söz aldık. Yeni asfaltlama çalışmaları başladı. Özellikle çıkmaz sokaklar açılacak, soluk alınacak. İlköğretim iki tane... Taşımalı sistem ile köylerden gelen öğrenciler olduğundan sıkıntı yaratıyor. Bir tane daha ilköğretim gerekiyor. Sokaklarda çocuk parklarına ihtiyacımız var. Bir kaç bölgede kanalizasyon yenilenmesi yapıldı.



    ULAŞIM

    Ulaşım sorunu ise bu mahallede yok... Minibüsler ve otobüsler ulaşımı en iyi şekilde karşılıyor. Ayrıca feribot ulaşımında kullanılan sarı otobüsler de ulaşımda soluk aldırıyor...

    Ne yazık ki, caddeler ve sokaklar araba otoparkı gibi kullanılıyor. Yürüyecek yer kalmaması gibi, çift araba geçişinde sorun yaşanıyor. Esnafın ise işgalleri buradaki sorunu daha da büyütüyor. Esnaf dükkanındaki malzemeleri kaldırımlara kadar taşırarak insan trafiğini zorlaştırması yanında çirkin görüntülere de sahne oluyor.

    Turizme açık bir mahallede, görüntü kirliliğinin olması çok acıdır.

    Muhtarımız çok sakin... iki cümle ile mahallesini anlatıp, gidecek bir hali var..

    Mahallesi hakkında konuşmayı ya sevmiyor ya da sakin bir mizacı olmalı...

    Belki de, yöneticilerin yatırım yapmaması konusunda söyleyeceği bir cümlenin, mahallesine eksi olarak döneceği korkusu yaşıyordur.

    Bilemiyoruz...

    Bildiğimiz Burgaz (Güzelyalı) da bir mahalle var ki, görüntü kirliliği içinde, denizin güzel görüntüsünde yeşile hasret, çay bahçeleri dışında bir ağaç bile bulamamak var.

    Bazı site ve müstakil evlerin pencerelerinde ya da bahçelerindeki çiçekler ve ağaçlar olmasa bozkır bir deniz mahallesinde olduğumuza inanacağız...

    Sakinler ise samimi ve içten...

    Sorun ne dediğimizde, 'çöp sorunu' ile kaldırım işgalinden yakınıyorlar.. Yaşlılar ise kendilerinin nefes alacağı bir bankın sahille konulmamasından dertliler. Bu arada bol miktardaki çay bahçeleri ise buranın dinlence alanı olarak dikkat çekiyor.

    Çay bahçeleri dışarıdan gelen hafta sonu konukları ile dolup taşıyor.

    Bir dönem Rumların yaşadığı tarihi mahallede eski eserlere, eski evlere dair hiç bir kalıntının yer almaması ise, kıyımın sesi olarak vicdanın içini yakıyor...

    Gün ramazan olunca, sıcacık fırından yeni çıkmış ramazan pidesi satışlarında kuyrukların olduğu fırınlar dikkat çekiyor...

    Artık gitme zamanıdır, zira komşu mahalleye de gideceğiz...

    Ne diyelim?

    Çaysız sakın kalmayın...

    Hele ki, deniz mahallesinde iseniz, denize karşı akşam çayı keyfinde dinlenmeler dileriz..


    YAZAN:VİCDAN KAYIR

      Forum Saati Paz Kas. 24, 2024 5:58 pm